نظارت ضعیف بیمه مرکزی و مماشات این نهاد با فساد! | خسروشاهی دستورات همتی را نادیده میگیرد؟
رویداد۲۴| در حالیکه عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد دولت چهاردهم دو مرتبه و در دو مراسم تکریم و معارفه رئیس کل بیمه مرکزی و مدیرعامل بیمه ایران، از بروز فساد در صنعت بیمه سخن گفت، اما از آن روز تاکنون کمتر کسی نشانههای برخورد با فساد و یا عدم مماشات با اینگونه رفتارها را در نحوه مدیریت ریاست کل بیمه مرکزی مشاهده کرده است.
پرویز خوشکلام خسروشاهی که به واسطه نزدیکی با همتی بر کرسی اولین رئیس کل بیمه مرکزی در دولت چهاردهم تکیه زد ماههاست عملا به تذکر رئیس خود بیتوجهی کرده و گویی به قول همتی همچنان در حال مماشات با فساد موجود در صنعت بیمه است.
همتی بارها با تأکید بر وظیفه نظارتی بیمه مرکزی گفته بود: نظارت در بیمه مرکزی ضعیف است، در سالهای اخیر انتظار میرفت حوزه نظارتی بیمه مرکزی تقویت شود، اما آنچه از شواهد پیداست این است که امروز وضعیت نظارتی بیمه مرکزی مطلوب نیست.
وزیر اقتصاد در تبیین نقش بیمه مرکزی به روشنی تاکید کرده است: «دغدغه اصلی بیمه مرکزی باید نظارت باشد و در این راستا نباید هیچ مماشاتی نسبت به تخلفات صورت بگیرد و بیمه مرکزی در امور بیمهها نباید دخالت کند، و فقط باید بر عملکرد آنها نظارت داشته باشد»
درحالیکه امروز در بیشتر کشورهای جهان نظارت بیمههای مرکزی به صورت آنلاین و بهروز صورت میگیرد. جای این پرسش از وزیر اقتصاد باقی است که با این عملکرد ضعیف خسروشاهی چه نمرهای به مدیر منصوب خود میدهد؟!
ماجرای فساد و مماشات بیمه مرکزی که از قضا توسط وزیر اقتصاد بارها درباره آن به خسروشاهی تذکر داده شده فقط به همتی و تذکرهای وی ختم نمیشود؛ حسین عبده تبریزی که در زمان انتخابات ریاست جمهوری نقش مشاور مسعود پزشکیان را به عهده داشت با بیان اینکه چاشنی فساد در صنعت بیمه رسوخ کرده است، هشدارداده بود: صورتهای مالی شرکتهای بیمه، نباید بدون ذخایر کافی طراحی شود!
عبده تبریزی عدم شناخت دقیق از ریسکها را چالش دیگر صنعت بیمه دانسته است و با بیان اینکه چاشنی فساد که در صنعت بیمه و به خصوص بیمههای گروهی نیز رسوخ کرده از دیگر مسائل مبتلابه صنعت است، گفت: به سرجمع همه این مشکلات باید ضعف رگولاتوری و یا بیمه مرکزی را اضافه کرد که نظارت بیشتر را یادآور میشود.
با این حال همتی همواره اعلام کرده بود دغدغه اصلی بیمه مرکزی باید نظارت باشد و در این راستا نباید هیچ مماشاتی نسبت به تخلفات صورت بگیرد و همچنین بیمه مرکزی در امور بیمهها نباید دخالت کند و فقط باید بر عملکرد آنها نظارت داشته باشد، اما به نظر میرسد با کرختی و سستی که در ساختار بیمه مرکزی و نیز بیانگیزگیای که از رئیس کل بیمه مرکزی مشاهده میشود نباید منتظر برخورد قاطع با فساد در صنعت بیمه بود و باید پذیرفت این نهاد نظارتی مماشات را سرلوحه کاری خود قرار داده است.
خوشکلام خسروشاهی در دولت سیزدهم مشاور رئیس کلی بود که مسعود پزشکیان رئیسجمهور منتخب مردم را فردی «بدون برنامه»، «مخالف با همه چیز» و «فاقد قدرت مدیریت» میدانست و البته خوشکلام هم بخاطر منافع شخصی خود در بیمه مرکزی سکوت پیشه کرد و به حرفهای توهین آمیز استاد هاشمی اعتراضی نداشت.
هر چند همتی بارها از عدم مماشات و برخورد با فساد در صنعت بیمه انتقاد و دستور لسانی برخورد داده است، اما محسن پورکیانی دبیرکل سندیکای بیمهگـران که با حمایت احسان خاندوزی وزیر اقتصاد دولت سیزدهم و همچنین کمک استادهاشمی رئیس کل دولت سابق به این جایگاه رسیده است در خصوص وجود فساد در صنعت بیمه تقریباً نظرات همتی را رد میکند و در نشست خبری گلچین شده خود اذعان داشته است که در این صنعت فساد سازمان یافته و خاصی وجود ندارد.
گفتنی است محسن پورکیانی دبیرکل سندیکای بیمهگـران ایران، به پرداخت مبلغی بیش از ۵ میلیارد ریال محکوم قطعی به دیوان محاسبات کشور شده است که این موضوع همچنان از حیث عدم اطلاع از پرداخت یا عدم پرداخت مبلغ محکومیت مال نزد اصحاب رسانه به عنوان پروندهای باز باقیمانده است.
بر این اساس پیشتر گزارشی توسط رویداد۲۴ منتشر شد که باعث شکایت شرکت بیمه ایران از این رسانه گردید، اما در نهایت پس از بررسی و ارائه مستندات متقن در دستگاه قضایی حکم به تبرئه این رسانه صادر شد.